sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Vaatehuoltoa vanhaan tapaan

Vaatteiden paikkaus-ja parsimistaidon lisäksi vaatteiden silittäminen on ollut tärkeää aina. Liinavaatteiden silitykseen käytettiin ennenvanhaan alla näkyvää kaulauslautaa. Liinavaate käärittiin tiukasti pyöreän puun ympärille ja kaulauslaudalla rullattiin, kunnes lopputulos oli tarpeeksi sileää. Alla näkyvään kaulauslautaan on kirjoitettu tekijän nimi; P. Ikäheimo.


Muut tekstiili silitettiin alla näkyvällä silitysraudalla. Rauta on todella painava, sillä se on valurautaa puista kädensijaa lukuun ottamatta. Silitysrauta kuumennettiin liedellä, jolloin silittäjän tuli tietää, milloin rauta on kuuma, muttei liian kuuma ettei se polta vaatteisiin reikiä. 

Aiemmin aloittamani  virkattu jakku alkaa olla valmis, toinen hiha puuttuu vielä. Jakusta tuli hauskan mallinen ja istuva. Neuleissa se on eniten tavoittelemani ominaisuus, sillä huonosti istuvat vaatteet jäävät pitämättä.

Nyt on aika valita uusi neule toteutettavaksi. Tällä kertaa tähtäimessä on tehdä jämälangoista hauska ja moderni hunajakennomekko, sekä farkunsinisestä villalangasta toteutettu verkkopusero. Aion tehdä verkkopuseron virkkaamalla ja kiinnittää verkon päälle virkattuja ruusuja ja lehtiä. Toivottavasti näiden kahden käsityöprojektin jälkeen lankavarastot ovat huvenneet uusia ostoksia varten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti